torsdag den 10. april 2014

Orange uge og synæstesi

Det er blevet orange uge, i Regnbuebloglegen, og jeg må indrømme at jeg synes ikke orange er særlig pæn. Sjovt nok får jeg tit orange blomster når jeg får blomster. Jeg forstår det ikke. Derfor har jeg ikke mange orange ting:

Tirsdag er inde i mit hovede også orange. Og når nu jeg skriver det, er der nogle der nok tænker "What the F.....". Men så er det at jeg godt lige vil fortælle om synæstesi. Noget jeg ikke anede jeg havde indtil jeg så skuespilleren Mille Dinesen, i Go' morgen danmark, fortælle om det her fænomen. Indtil da havde jeg troet at alle havde det sådan. Hun bruger det til at huske sine replikker med, jeg bruger det ikke til en dyt. Jeg synes jeg ville smide det ind i et blogindlæg, når nu vi har regnbueleg kørende i blogland. For at jeg ikke skal kaste mig ud i en større forklaring tænker jeg at det var lettest lige at smide en tekst ind fra Wikipedia:
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Synæstesi (af gr. syn-, "sam-", og aesthesis, "sansning") er i psykologien betegnelsen for en blanding af forskellige typer afsanseindtrykMennesker kan f.eks. høre farver, se lyde og smage berøringer. En udbredt form for synæstesi er at se bogstaver og tal i farver. Synæstesi er således et sanseindtryks fremkalden af fornemmelse fra andet sanseområde.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Folk kigger tit mærkeligt på mig hvis jeg siger jeg har synæstesi, måske fordi det lyder som en sygdom.
Men måden jeg oplever det på er at jeg ser bogstaver, tal, navne, ugedage, månedsnavne m.m. med farver. Det behøver ikke betyde at vi alle synes at tirsdag er orange. Folk bliver så altid helt vilde og spørger hvilken farve deres navn har, og så hader jeg bare at være nødt til at sige: "Orange.....men på den gode måde", for jeg kan jo ikke sige at de har en grim navne-farve.

Andre mennesker oplever det med former, så tirsdag måske er firkantet m.m. Men jeg oplever nu mest det med farver.

Hvis du ikke er faldet i søvn endnu, har du måske lært noget i dag ;)
 P.S Jeg hader at blogger har orange logo m.m.


3 kommentarer:

 1. Heldigvis har alle mennesker ikke samme ynglingfarve, for så ville verden da blive lidt kedelig. Jeg er en af dem som rigtig godt kan lide orange og jeg bliver glad af farven :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Aslaug, det er da skønt at vi er så forskellige, ellers ville verden blive kedelig :) Og godt der er nogen der kan li orange. Jeg har faktisk en niece der er helt syg med orange :)

   Slet
 2. fine orange ting du viser og jeg er heller ikke vild med orange :-)

  SvarSlet

Jeg elsker når læserne skriver en hilsen, så kan man ligesom se, at der rent faktisk er nogen der læser min blog :)